Україна витрачає на виплату держборгу кожну сьому гривню з держбюджету – Рахункова палата

Україна значно збільшила обсяг свого державного боргу за останній рік. За перші місяці 2021 року кожна сьома гривня з державного бюджету йшла саме на обслуговування і погашення державних заборгованостей.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомила пресслужба відомства.

Так, за словами чиновника, протягом першого кварталу 2021 року на погашення та обслуговування боргових і гарантованих державою зобов'язань з державного бюджету було спрямовано 147 млрд грн. Ця цифра на 56% більше, ніж аналогічна сума за перший квартал 2020 року. Сумарно обслуговування і погашення держборгу становить 38% витрат держбюджету.

«Це зменшило фінансові можливості для реалізації інших бюджетних програм. Тільки на обслуговування державного боргу у звітному періоді спрямована кожна сьома гривня доходів державного бюджету», - зазначив Пацкан.

Втім, додав він, є і хороші новини: за перші три місяці загальний обсяг державного боргу зменшився на 38 млрд грн завдяки посиленню гривні. Оскільки Україна отримувала від кредиторів кошти в іноземній валюті, внаслідок зміцнення національної валюти сума держборгу в гривні трохи зменшилася.

Нагадаємо, що валовий зовнішній борг України за 2020 рік виріс на 3,951 млрд доларів, досягнувши позначки в 125,69 млрд доларів. Таким чином, розмір Українського державного боргу перевищив показники, що демонструвалися на кінець III кварталу кризового для країни 2015 року (124,03 млрд доларів).

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО