ВАКС просить притягнути до відповідальності адвоката полтавського судді

Вищий антикорупційний суд ініціював питання про дисциплінарну відповідальність адвоката обвинуваченого відстороненого судді Ленінського районного суду міста Полтави Сергія Кононенка, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у хабарництві.

Таке рішення 28 квітня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

До суду з'явився обвинувачений Кононенко, прокурор САП та двоє свідків. Проте адвокат так і не з'явився, а про причини свого неприбуття завчасно суд не повідомив. У судовому засіданні обвинувачений оголосив та надав суду клопотання за підписом свого захисника адвоката щодо відкладення судового засідання через неможливість прибуття останнього до Києва у зв'язку із зайнятістю в іншій кримінальному провадженні.

Прокурор САП повідомив, що вказаний захисник не з'являвся до суду без поважних причин загалом тричі, а без завчасного повідомлення про неявку – двічі. Він також стверджував, що адвокат знав про дослідження доказів та допит свідків, доставку яких в умовах карантину було вкрай важко забезпечити. Тому прокурор заявив клопотання про порушення перед Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Полтавської області питання щодо відповідальності адвоката.

Судді з прокурором погодилися і звернулися до дисциплінарного органу щодо неявки адвоката.

Нагадаємо, за версією слідства, Кононенко отримував неправомірну вигоду від представника позивачів у цивільних справах, які перебували в нього на розгляді, за швидкий розгляд позовних заяв та ухвалення судових рішень про задоволення позовних вимог.

Як вказали в САП, судді загрожує покарання у вигляді позбавленням волі терміном від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на терміном до 3 років із конфіскацією майна. Справу скерували до суду ще в листопаді 2017 року.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО