5 млн доларів хабаря: ВАКС не повернув прокурору обвинувальний акт

Вищий антикорупційний суд не повернув обвинувальний акт прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у справі про 5 мільйонів доларів неправомірної вигоди керівництву САП і НАБУ від колишнього міністра екології Миколи Злочевського.

Таке рішення 26 квітня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«У задоволенні клопотання захисника Єгора Штокова про повернення обвинувального акта прокурору – відмовити», – оголосив головуючий суддя.

Адвокат обвинуваченого колишнього менеджера групи компаній Burisma Group Андрія Кічі просив повернути обвинувальний акт прокурору, оскільки у нього неправильно вказане по батькові. Водночас прокурор заперечував і зазначив, що це є технічної помилкою, а всі інші анкетні дані Кічі вказані правильно.

Крім того, інший адвоката Кічі Ярослав Білявський подавав клопотання про передачу справи до апеляційної палати ВАКС для визначення підсудності. Однак колегія суддів йому відмовила, оскільки вирішила, що справа підсудна антикорупційному суду. Продовження підготовчого засідання колегія перенесла на 27 травня.

Нагадаємо, 1 грудня НАБУ та САП завершили досудове розслідування справи щодо $5 млн хабаря від Злочевського. Нещодавно цю справу скерували до суду.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО