Степанов намагається «забюджетуватися», користуючись ситуацією з COVID-19 – Марченко

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов намагається максимально поповнити бюджет свого відомства, користуючись ситуацією з активним поширенням коронавірусної інфекції.

Про це заявив глава Міністерства фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю LB.ua.

Зокрема, глава Мінфіну анонсував збільшення витрат на медицину, зазначивши, що проблема не лише із закупівлею вакцин.

«Є низка інших питань, які потрібно вирішити. Ось у чому проблема у мене зі Степановим? Він поводиться як персонаж з «12 стільців». «Вранці гроші - ввечері стільці, увечері гроші - вранці стільці, але гроші вперед». Ось так і Степанов. У нього завдання забюджетуватися максимально, користуючись тим, що у нас ковід, у нас проблеми, у нас люди вмирають, і потім на цій риториці вирішувати ті проблеми, які необхідно», - заявив Марченко.

Міністр фінансів наголосив, що вважає такий підхід абсолютно неправильним, і спочатку слід було запропонувати стратегію вирішення проблеми, а вже потім шукати на це гроші.

«Потрібно спочатку запропонувати план, показати вирішення проблеми, а для цього достатньо часу було, а потім вже намагатися міністру фінансів чи уряду задавати питання з приводу пошуку коштів. А підхід поки що такий - спочатку гроші, а потім я буду вам боротися з ковідом. Так питання ставити не можна», - наголосив Марченко.

Тим, не менш, за його словами, відомство максимально допомагає МОЗ.

«Це ж не про Степанова, це про країну і про людей. Ми на Кабміні часто з'ясовуємо стосунки, і це нормально, тому що у мене є що запитати у нього, зокрема - по залишкам минулого року. Він вибивав, вибивав гроші, а в підсумку вийшли залишки, які не використано», - нагадав міністр.

Що ж стосується анонсованого раніше розподілу Міжнародним валютним фондом 650 млрд доларів країнам для виходу з економічної кризи через COVID-19, Марченко повідомив, що дане питання буде вирішуватись у червні.

«Очікується, що в червні Рада МВФ буде приймати рішення про це, і тоді вже буде більше деталей про алокацію цих коштів», - зазначив міністр.

Нагадаємо, станом на сьогоднішній день, 19 квітня, в Україні вже вакцинувалися 450 650 людей від COVID-19.

Також відомо, що за добу в Україні було зафіксовано 6 506 нових випадків коронавірусної хвороби.

Раніше «Слово і діло» з'ясувало, яку стратегію обрали країни-лідери за темпами вакцинації.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО