У ПФУ розповіли, як пенсіонеру уникнути відрахувань від пенсії

Найпоширеніша причина виникнення переплати пенсії з вини самого пенсіонера - це несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду України про працевлаштування. При цьому закон передбачає, що у разі встановлення факту переплати держава повинна повернути до бюджету переплачену суму.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

«Переплата пенсії - це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації та інших доплат до пенсій), виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством», - наголошується в повідомленні.

Якщо пенсіонер продовжує працювати після виходу на пенсію, це прямо впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення. Працевлаштовані пенсіонери автоматично перестають отримувати всі передбачені до пенсії надбавки. Крім того, працевлаштованим пенсіонерам не перераховують пенсії. А одержувачам пенсії за вислугу років припиняють її виплачувати, якщо вони повертаються на роботу в тій професії, за яку отримують виплати.

При працевлаштуванні пенсіонер зобов'язаний протягом 10 днів надати дані про це в органи Пенсійного фонду. При цьому, заявляють в ПФУ, навіть якщо пенсіонер не повідомить про факт працевлаштування, Фонд все одно про те дізнається шляхом налагодженого обміну інформацією з іншими державними реєстрами. Саме згідно з датами звірки та знаходження інформації відбувається розрахунок суми надміру виплачених пенсійних коштів.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд України перевіряє пенсії, які призначають українцям. І горе тому, у кого знайдуть порушення. Якщо є непідтверджений стаж або непідтверджений розмір зарплати - ПФУ може знизити пенсію заднім числом, а переплату зобов'язати повернути до бюджету через суд.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО