Стало відомо, скільки нападів на журналістів сталося у 2020 році

В Україні у 2020 році зафіксовано близько 80 випадків фізичної агресії щодо журналістів або знімальних груп. Загальна кількість постраждалих працівників ЗМІ ‒ 101.

Про це в Facebook повідомив глава Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко, посилаючись на дані моніторингу Індексу фізичної безпеки журналістів України.

Так, в Україні на журналістів у 2020 році скоєно 77 нападів, постраждала 101 особа. У 2019 зафіксували 75 нападів, в яких постраждали 86 осіб.

Як уточнив Томіленко, в минулому році найбільше страждали від нападів працівники медіа в Києві і області - 26 випадків. На другому місці - Одеська область (дев'ять випадків), у Львівській та Харківській - по шість, в Дніпропетровській і Херсонській - по п'ять.

«Зростання випадків фізичної агресії щодо журналістів в НСЖУ, перш за все, пов'язують з психологічним напруженням у суспільстві, викликаним впровадженими урядовими карантинними обмеженнями», - зазначив він.

Так, із загального числа нападів 14 разів проявляли агресію по відношенню до працівників ЗМІ порушники карантину. Представники поліції та інших правоохоронних структур - шість разів, чиновники і депутати - чотири рази. Один випадок стався із застосуванням зброї.

Нагадаємо, Мінкультури готує закон про захист діяльності журналістів.

А в Раді хочуть збільшити штрафи за злочини проти журналістів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО