Відсторонення глави КСУ Тупицького є законним – Офіс генпрокурора

Офіс генпрокурора роз'яснив, чому відсторонення від посади судді голови Конституційного Суду Олександра Тупицького можна вважати законним.

Про це повідомляє пресслужба офісу генпрокурора в середу, 30 грудня.

«Відсторонення президентом України з посади судді Конституційного Суду України у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності відбулося відповідно до вимог чинного законодавства України», - заявили в ОГП.

При цьому позиція Правового департаменту Секретаріату КСУ з приводу того, що президент не може відсторонювати суддів Конституційного Суду України, - необгрунтована, акцентують у відомстві.

«Припинення повноважень судді Конституційного Суду України або звільнення судді Конституційного Суду України з посади не охоплюють питання тимчасового відсторонення судді Конституційного Суду України у зв'язку з набуттям ним статусу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення», - додали в ОГП.

У той же час відсторонення від посади є одним з інститутів кримінального судочинства, підкреслили у Венедіктової.

«У зв'язку з цим президент України, розглянувши клопотання в.о. генерального прокурора про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України, ухвалив законний указ відповідно до вимог чинного законодавства України», - резюмували в офісі генпрокурора.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 29 грудня відсторонив главу КСУ Тупицького від посади на два місяці.

В КСУ скликали спецзасідання і назвали указ Зеленського перевищенням повноважень.

У той же час представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що Тупицький після указу Зеленського вже не мав права скликати спецзасідання суду.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО