Помер мер Харкова Кернес: чи будуть дострокові вибори міського голови

ЗМІ повідомили про смерть мера Харкова Геннадія Кернеса. У таких випадках законодавство передбачає призначення дострокових виборів міського голови, але через те, що Кернес набув повноваження мера в порушення процедури, чи не стане це приводом для зриву виборчого процесу? Про це «Слово і діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Юрист пояснив, що ст. 79 закону «Про місцеве самоврядування» (ст.79) передбачає, що повноваження міського голови припиняються достроково, зокрема, у випадку смерті.

«З моменту дострокового припинення повноважень міського голови Верховна рада протягом 90 днів повинна призначити дострокові вибори. І далі розпочинається виборчий процес. Це відповідно до Виборчого кодексу», – сказав Олександр Москалюк.

Проблема полягає в тому, що в законодавстві не передбачено альтернативного способу призначення дострокових виборів на випадок, якщо Рада цього не зробить протягом 90 днів.

«В українській дійсності таке буває. Тому бажано було би, щоб в законодавстві були прописані якісь альтернативні варіанти, наприклад, умовно кажучи, щоб Центральна виборча комісія мала змогу ухвалювати таке рішення про дострокові вибори», – відзначив юрист.

Виходячи з того, що Кернес учетверте став мером, але набув повноваження у порушення процедури, цим можуть скористатися для зриву призначення нових виборів.

«Для цього треба визнати незаконними дії територіальної виборчої комісії, (яка без особистої участі Кернеса визнала, що він набув повноважень – ред.). Треба звертатися до суду, але це нічого не міняє. Все рівно мають бути призначені вибори», – додав Москалюк.

Щоправда, це дасть змогу затягти час, поки не спливе термін у 90 днів. На думку юриста, спосіб можливий, хоча й не додає репутаційних балів тим, хто спробує використати такий варіант дій.

«У нас є досвід по Києву, коли Попов був головою Київської адміністрації, не будучи мером, але по суті виконував його обов’язки. І це була доволі специфічна ситуація. В ситуації з Харковом мають бути дострокові вибори», – переконаний юрист.

Нагадаємо, тиждень тому стан мера Харкова Кернеса різко погіршився.

Раніше «Слово і діло» писало, що перша сесія нового складу міської ради Харкова відбулась без новообраного голови Геннадія Кернеса, але, як повідомили у територіальній виборчій комісії, він все одно заступив на посаду мера.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО