Санкції проти Білорусі: яким чином ЄС продовжує тиснути на Лукашенка

Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Міністри закордонних справ країн ЄС під час відеоконференції домовилися про посилення санкцій проти Білорусі. ЄС запроваджує уже третій пакет обмежувальних заходів. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Ігар Тишкевич відзначив, що Євросоюз намагається тиснути на Лукашенка через його оточення, але проблема в тому, що у білоруських еліт майже немає активів у ЄС.

«Докорінно це ситуації не змінить і переламу не буде, але це тиск Заходу. Треба дивитися, проти яких економічних компаній будуть вжиті санкції, бо є системоутворюючі компанії та експортери, які тим чи іншим чином пов’язані із оточенням Лукашенка. Але це поки що не призведе до тиску – це підняття ставок», — сказав Тишкевич.

Експерт відзначив, що Білорусь і сама зменшуватиме участь у європейських проєктах, зокрема, у «Східному партнерстві».

«Обидві сторони поки що діють шляхом збільшення ставок. Базово, це буде розширення списку людей та буде спроба заарештувати активи, якщо їх знайдуть. Теоретично, це спроба тиснути, але річ у тім, що у більшості білоруських чиновників немає таких активів», — сказав Тишкевич.

Нагадаємо, 6 листопада Євросоюз запровадив санкції проти Лукашенка і 14 білоруських чиновників. Цього ж дня санкції затвердила і Канада.

Цього тижня стало відомо, що країни Балтії готуються запровадити нові обмежувальні заходи проти чиновників Білорусі, відповідальних за силовий розгін мітингувальників.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО