Доходи українців під час кризи COVID-19: чи можливо поліпшити показники

Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

За оцінками НБУ, доходи українців у другому кварталі цього року знизилися в реальному і номінальному вимірі, і, головно, через скорочення зарплат. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Олексій Дорошенко відзначив, що поліпшити ситуацію допоможуть програми кредитування бізнесу.

«Я оцінюю цей рік в контексті доходів, економічного, соціальному рівня як повернення до 90-х років. На жаль, ми ідемо туди, звідки Україна починала 30 років тому. Багато хто «почепив замок» на свій бізнес і шансів, що ситуація покращиться у найближчі місяці — обмаль. Це пов’язано із тим, що попит дуже низький, експортні ринки закриті, кредитування економіки наближається до нуля і у зв’язку із цим ситуація катастрофічна», — сказав Дорошенко.

Експерт пояснив, що багато підприємців припинили працювати через відсутність кредитування, яке могло врятувати частину малого бізнесу.

«Шансів врятувати економіку дуже мало тому, що грошей через НБУ практично не проходить. Саме через це й змінили голову НБУ, бо саме від нього залежить кредитування, зниження кредитної ставки рефінансування. Ставка рефінансування знизилась, але грошей як не було, так і немає. Тому, на жаль, доходи громадян справді дуже впали», — сказав Дорошенко.

Дорошенко констатував, що ті українці, які зберегли свої посади й продовжують працювати у дистанційному режимі, також втратили частину своїх доходів.

«Бізнес постраждав по-різному, але малий – найбільше. У всіх сферах без винятку були втрати й без кредитування нічого зробити не можна. У нас замість того, щоби гроші скерувати на програми кредитування бізнесу, пустили їх на дороги. Це теж чудово, але президент під час звернення до Верховної ради говорив, що слід вкладати кошти у програми, які будуть давати мультиплікатор. Тобто, вкладаєш гривню, а отримуєш – три. Будівництво доріг до цього не призводить: тут вкладаєш гривню, отримуєш на виході пів гривні», — пояснив економіст.

Нагадаємо, Кабмін попросить ЄІБ виділити 25 млн євро на допомогу бізнесу через пандемію.

Також відзначимо, в НБУ розповіли, що чекає на Україну без грошей МВФ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО