Місцеві вибори і COVID-19: чи будуть використовувати карантин у політичних цілях

Олексій Якубінполітолог

Президент Володимир Зеленський вважає, що місцева влада, яка виступає проти посилення карантину, хоче подобатися виборцям перед місцевими виборами в Україні. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін зазначив, що тема карантину перед місцевими виборами стане однією з точок протистояння, тому що на місцях обмеження сприймають, як політику.

«Ми перебуваємо не у вакуумі, і люди бачать, що, наприклад, мітинги проти карантинних обмежень проходять і в інших країнах. Надходить різна інформацію: хтось ефективно протистояв, хтось – ні. У деяких країнах був жорсткий карантин, десь – узагалі не було. Люди це бачать і аналізують. Крім того, ця тема ще й політизується, бо опонентам влади вигідно говорити, що проблема в тому, що уряд запроваджує карантин. Тому ми бачимо, як частина мерів протистоїть цьому», – сказав Якубін.

Експерт додав, що реальні причини, які збурюють невдоволення напередодні місцевих виборів, також існують.

«Тут відіграє роль економіка. Наприклад, сфера послуг дуже важко переживає ці часи. Ми бачимо, що на місцях карантин почали сприймати, як політику, а не питання, яке пов’язане з епідемією. Мені особисто здається, що тут адаптивний карантин більш оптимальний, ніж тотальний локдаун», – наголосив Якубін.

Нагадаємо, відразу кілька областей України не згодні з посиленням карантину, а саме – із «червоною» зоною. У містах люди виходять на протести, а мери судяться з Кабміном.

Раніше протести з карантину прокоментував глава МОЗ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО