НАБУ закрило справу про недостовірне декларування Денісової

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом можливого недостовірного декларування колишньою народною депутаткою, омбудсменом Людмилою Денісовою.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 27 серпня, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Національне агентство з питань запобігання корупції встановило, що омбудсмен не задекларувала 23,84 млн грн доходів, а також не вказала достовірні розміри своїх внесків до статутних капіталів фірм. Пізніше, НАБУ порушило кримінальне провадження за вказаними фактами.

Проте, за результатами слідства, детектив НАБУ виніс постанову про закриття справи у зв'язку з відсутністю в діянні Денісової складу кримінального правопорушення. На його думку, у законі відсутнє чітке зазначення того, яка частка статутного капіталу (задекларована або фактично сплачена) повинна бути зазначена у декларації. Детектив зауважив, що питання стосовно зазначення Денісової у декларації суми прощеної заборгованості у розмірі 20,13 млн грн, як ще однієї підстави порушення закону України «Про запобігання корупції», не піднімалось НАЗК у ході досудового розслідування та не було предметом дослідження у зазначеному кримінальному провадженні і, як наслідок, воно не може бути підставою для скасування оскаржуваної постанови.

Не погодившись з таким рішенням, НАЗК подали скаргу на закриття справи. Вивчивши її, суддя відмовила у задоволенні скарги. Суд також зазначив, що слідство у цій справі закінчилося 19 травня, а детектив за один день до завершення слідства, 18 травня, виніс постанову про закриття справи.

Нагадаємо, Денісова подала позов до НАЗК, в якому просила скасувати рішення НАЗК про результати перевірки її декларації і направлення висновку до НАБУ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО