Санкції проти Білорусі: чи варто Києву приєднатися до позиції Брюсселя

Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Наступного тижня країни ЄС планують розглянути питання запровадження санкцій проти вищого керівництва Білорусі. Експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич у коментарі «Слово і діло» відзначив, що Україна може отримати вигоду від санкцій ЄС проти Білорусі.

«З точки зору санкцій Європейського союзу, Україна повинна зважити на наступні моменти. Якщо йдеться про заборону в’їзду – добре, це одна справа. В такому разі виникає питання – щодо кого? Хто ці люди і чи є вони контактерами в певних питаннях? Друге питання – які наступні кроки надалі приймати щодо україно-білоруських проєктів, бо якщо вірити очільнику українського МЗС – вони на паузі. Припустимо, Україна забороняє в’їзд або КДБ, або представникам прикордонного комітету. Зустрічне запитання, - а процес демаркації кордону у нас завершений? Якщо, ні, то з одного боку, говорити про санкції ми можемо, але треба проаналізувати наслідки», - сказав Тишкевич.

Експерт відмітив, що рішення України щодо власної позиції повинно залежати від національних інтересі, цілей та задач. Разом з тим, експерт додав, що дзеркальні міри з боку Білорусі щодо країн Балтії можуть бути відчутними.

«Спроба обмежити грузопотоки із Польщею та Литвою з боку Білорусі – Україна може на цьому заробити», - сказав Лукашенко.

Експерт зазначив, що сьогодні економічні програми між Києвом і Мінськом тривають.

Нагадаємо, деякі країни Європи вже схвалили свої власні санкції проти низки очільників нинішньої влади Білорусі.

Протести в країні тривають з 9 серпня. Люди щовечора виходять на вулиці з вимогою відставки Олександра Лукашенка та проведення вільних президентських виборів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО