У НАБУ зробили заяву щодо Ситника

Артем Ситник залишається директором Національного антикорупційного бюро України. Відомство працює в штатному режимі.

Про це сказано в заяві пресслужби НАБУ в понеділок, 31 серпня.

Як відзначили в Бюро, факт визнання неконституційним указу п'ятого президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника головою НАБУ «не припиняє повноважень директора НАБУ або будь-якої іншої особи, яка призначає глава держави, і не означає автоматичного її звільнення».

«Поки Верховна рада не прийме відповідних змін до законодавства, Артем Ситник має за законом виконувати свої повноваження на посаді Директора НАБУ. Тому поки організація працює в штатному режимі», - заявили в НАБУ.

При цьому в бюро відзначають, що таке рішення КСУ ставить під загрозу можливість призначення нового директора Національного бюро.

«Щоб усунути цей ризик, потрібно врегулювати питання в законодавчому полі, з обов'язковим збереженням гарантій незалежності інституту, ключовим елементом якої є особлива процедура призначення і зняття директора з посади. Національне бюро готове приєднатися до приведення законодавства у відповідність з Основним Законом», - додали в НАБУ.

У відомстві нагадали, що відповідно до ст.5 закону «Про Національне антикорупційне бюро України» повноваження директора НАБУ припиняються у зв'язку із закінченням терміну повноважень або смертю. Його не можна звільнити, а указ президента про призначення не може бути скасований.

«Немає правових підстав і для того, щоб визначати тимчасово виконуючого повноваження директора, адже сам директор Національного бюро не перебуває ні на лікарняному, ні у відпустці і не був відсутній на робочому місці з інших законних підстав», - резюмували в НАБУ.

Нагадаємо, 28 серпня КСУ визнав незаконним призначення Ситника головою НАБУ.

На рішення КСУ відреагували в НАБУ, а також в Офісі президента.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО