США схвалили продаж Україні 16 патрульних катерів – Кулеба

Влада США схвалила продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI та супутнього устаткування. Вони призначені для патрулювання прибережних територій.

Про це в Twitter повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, це допоможе протистояти теперішнім та потенційним загрозам в Чорному і Азовському морях.

«США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI та супутнього устаткування. Це підвищить здатності, допоможе протистояти існуючим і потенційним загрозам в Чорному і Азовському морях», - зазначив Кулеба.

Він додав, що шість із них вже готують до переправлення в Україну в рамках допомоги. Решта Україна може купити коштом оборонного бюджету.

«Mark VI - це сучасні, швидкі і маневровні кораблі, призначені для патрулювання прибережних морських територій. Шість катерів вже готуються для України в рамках допомоги США за відповідними програмами. Решту Україна зможе придбати в США коштом оборонного бюджету», - повідомив міністр.

Кулеба також зазначив, що ця угода допоможе Україні розвинути сучасні та сумісні з НАТО збройні сили.

«Цей важливий крок свідчить про зростання довіри між США і Україною. Ця підтримка, разом з реформою сектора безпеки і оборонної промисловості, допоможе Україні розвинути сучасні, сумісні з НАТО збройні сили, здатні ефективно протистояти російській агресії», - резюмував глава МЗС.

Нагадаємо, вчора ВР ухвалила в цілому законопроект №2398-д (альтернативний №2398) про оборонні закупівлі.

Він передбачає розширення сфери застосування закону «Про оборонні закупівлі» в частині поширення його дії на закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виконання завдань по відсічі збройної агресії та запобігання загрозам державної безпеки, незалежності України, її територіальної цілісності та недоторканності, а також по боротьбі з тероризмом.

Раніше Кулеба повідомив, чи потрапить Україна до оновленого «зеленого» списку ЄС.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО