У МЗС України відреагували на рішення США щодо відкритого неба

Україна зацікавлена ​​в збереженні Договору з відкритого неба, але тільки в разі його виконання усіма країнами-учасницями.

Про це йдеться в коментарі Міністерства закордонних справ України у зв'язку з намірами США вийти з Договору з відкритого неба, передає 23 травня пресслужба відомства.

«Україна найбільше зацікавлена ​​в збереженні і подальшої імплементації цього Договору, але за умови його сумлінного виконання всіма без винятку державами-учасниками», - йдеться в коментарі.

У МЗС зазначили, що, починаючи з моменту підписання (24 березня 1992 року), Україна завжди була відданою Договору, який є одним з базових міжнародних договорів у сфері європейської безпеки і контролю над озброєннями і об'єднує 34 держави-учасниці, включаючи європейські країни, США і Канаду.

Режим «відкритого неба» сприяв імплементації Резолюції ГА ООН «Проблема мілітаризації АР Крим та Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів». Зокрема, проведення спостережного польоту США за участю багатонаціональної команди іноземних інспекторів уздовж північного узбережжя АР Крим сприяло нормалізації поведінки РФ в цих водах, нагадали в МЗС.

У той же час в міністерстві відзначають, що починаючи з 2015 року роль і ефективність Договору в цілому поступово знижується через неможливість здійснювати міжнародний повітряний моніторинг військової активності РФ в найбільш критичних для безпеки України районах - над тимчасово окупованій терріторією Криму, Донецькою і Луганською областями в внаслідок заборони польотів над ними, як і над ділянками території РФ, прилеглими до державного кордону України.

Заради збереження верифікаційного режиму «відкритого неба», Україна закликає всіх держав-учасників докласти максимальних зусиль для пошуків виходу з ситуації, що склалася, додали в МЗС.

Нагадаємо, 21 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни з Договору з відкритого неба. Він звинуватив РФ в недотриманні умов угоди.   Пізніше НАТО озвучило РФ умови повернення США до Договору про відкрите небо.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО