Стало відомо, скільки Київ витратив на боротьбу з коронавірусом

Столичний міський бюджет через пандемію коронавірусу втратив вже близько 1,5 мільярда гривень.   Про це повідомив мер Віталій Кличко на брифінгу в середу, 13 травня.

«Так, сьогодні складно всім. Два місяці ми живемо зовсім в інших реаліях. Хтось втратив роботу, хтось пішов у вимушену відпустку, хтось почав заробляти набагато менше. Місто також втрачає кошти. За нашими розрахунками, втрати міського бюджету через пандемію на сьогоднішній день сягають вже близько 1,5 млрд грн», - сказав мер.

За його словами, в разі погіршення ситуації столиця прийматиме рішення про додаткове коригування бюджету.

Кличко нагадав, що місто майже не отримує податків і зборів, які надходили від малого і середнього бізнесу.

Київ наполовину урізав плату за оренду комунального майна для малого і середнього бізнесу. У разі неможливості використання об'єкта - також на період обмежень - орендарів комунального майна звільнили від оплати за договорами оренди. Також з 1 березня по 30 квітня фізичних осіб-підприємців звільнили від сплати єдиного соціального внеску.

«Розуміючи, що бізнес зазнає втрат і йому потрібна допомога, ми підготували рішення Київради про введення для літніх і сезонних майданчиків кафе і ресторанів символічної фіксованої сплати пайової участі в сумі 1 гривня. Для літніх майданчиків - до кінця жовтня цього року. Для сезонних - до кінця грудня», - наголосив мер.

Також літнім і сезонним майданчикам, які отримували документи в 2019 році, Департамент містобудування та архітектури видасть нові документи на розміщення без обробки і зайвих погоджень, терміном в 2 робочих дні. Така процедура стосуватиметься нових майданчиків, які захочуть працювати з дотриманням всіх вимог.

«Міська влада відновила співпрацю з Фондом розвитку підприємництва - колишнім Німецько-українським фондом. Підприємці столиці зможуть отримати від фонду фінансування на реалізацію інвестпроектів. Місто теж передбачило кошти в бюджеті на фінансово-кредитну підтримку бізнесу. Понад 7 млн ​​грн. За рахунок цих коштів київським підприємцям компенсувати 50% ставки за кредитними договорами з фондом», - сказав Кличко.

Раніше повідомлялося, що Кличко просить уряд з 25 травня дозволити роботу метро.

Нагадаємо, в Києві за минулу добу зафіксували коронавірус ще у 30 осіб.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО