Коронавірус в Україні: по кому епідемія вдарила найсильніше

Віктор Небоженкополітолог

Після пом'якшення карантину в Україні залишається три найбільш вразливі категорії, які постраждали найбільше через епідемію. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Через те, що влада не створює умов заробляти в рідній країні, українці намагаються рухатися до Європи. Тому перша група, яка може постраждати найбільше, – заробітчани. Наприклад, може бути посилений контроль виїзду за кордон», – сказав політолог.

Експерт уточнив, що розвиток подальшої ситуації в Україні багато в чому буде пов'язаний із міжнародними обмеженнями. Наприклад, чи будуть впроваджені при виїзді з країни якісь обов'язкові сертифікати про наявність/відсутність захворювання.

На його думку, якщо в ЄС з'являться нові вимоги при перетині кордону, то для українських заробітчан це може стати новим ударом.

За словами політолога, друга група, яка дуже постраждала, – соціально незахищені верстви населення й медичні працівники.

«Ніхто про це не говорить, але найсильніший удар, який було завдано епідемією, стосується лікарів і медиків. По-перше, ніхто нічого їм не компенсував. По-друге, багато хто з них захворів. Як їм протриматися, незрозуміло», – наголосив Небоженко.

Експерт переконаний, що це та група, яка особливо потребує реабілітації та державної підтримки.

«Як би ми не ставилися до української медицини, є ті лікарі, які боролися. Уже йдеться не про премії, а про те, щоб дати їм можливість вижити і нормально жити», – прокоментував він.

До третьої групи, яка дуже постраждала через коронавірус, співрозмовник відніс молодь.

«Яким буде далі навчальний процес? Як проводитимуть навчальні конференції? Що придумають з дозвіллям молоді? Молодь є переносником коронавірусу. Вони самі не хворіють, але через свою динамічність легко пересуваються світом, переносять інфекцію до інших місць. Це буде великою проблемою. Як бути університетам та школам, незрозуміло», – проаналізував директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, реалізація плану виходу з карантину почнеться вже з 11 травня.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше літнім людям заборонили виходити з дому на час карантину, щоб уберегтися від коронавірусу. Як тепер отримувати пенсію й платити за комуналку, а також відповіді на інші питання – дивіться в нашій покрокової інструкції для людей 60+.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО