КСУ розгляне конституційність права президента призначати очільника КМДА

Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у четвер, 12 грудня, почне розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення низки положень Основного закону, зокрема, в контексті права президента України призначати і звільняти голову Київської міської державної адміністрації.

Розгляд почнеться о 10:00 у формі усного провадження, інформує пресслужба суду.

Зокрема, автори клопотання просять КСУ дати офіційне тлумачення зазначених положень Конституції України в контексті питань, чи може Київська міськрада утворювати відділи, управління та інші виконавчі органи не в структурі КМДА; чи може бути звільнений президентом з посади голови КМДА обраний Київський міський голова, якщо його повноваження не припинені; чи може президентом бути призначена на посаду голови КМДА особа, яка не обрана Київським міським головою за умови, якщо повноваження обраного мера Києва не припинені.

Нагадаємо, в жовтні КСУ відкрило конституційне провадження у справі за поданням 51 народного депутата України щодо тлумачення Конституції у питаннях здійснення державної влади в столиці.

Раніше Зеленський пояснив, чому досі не звільнив Кличка.

Також Верховна рада ухвалила в першому читанні новий закон про Київ з поділом посад мера і очільника КМДА. Зараз обидві посади обіймає Віталій Кличко.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО