ЄС підтримав відкриття ринку землі в Україні

Євросоюз підтримує відкриття ринку землі в Україні, оскільки це може «розкрити величезний потенціал для економіки країни».

Про це повідомляє пресслужба представництва ЄС в Україні.

В ЄС вважають, що реформа повинна базуватися на верховенстві права і принципах стійкості, прозорості та справедливості.

«Поважаючи незалежний законодавчий процес України і ухвалення суверенних рішень, ми готові запропонувати досвід і підтримку разом з іншими міжнародними партнерами. При відкритті цього ринку важливо встановити гарантії, щоб уникнути надмірної концентрації землі в руках декількох операторів, забезпечити справедливе ставлення до власників невеликих земель, які бажають продати свої земельні ділянки, і гарантувати права активних дрібних фермерів, які бажають придбати землю сільськогосподарського призначення», – йдеться в заяві.

В основі системи державної підтримки повинні бути невеликі фермерські господарства, вважають в ЄС.

«ЄС уважно оцінить умови, за яких ринок сільськогосподарських земель буде функціонувати, і те, як контролюються заходи безпеки під час впровадження земельної реформи. Невеликі фермерські господарства повинні стояти в центрі цієї реформи, зокрема ті, які не зареєстровані як юридичні особи, тобто фізичні особи, які обробляють сільськогосподарські угіддя», - відзначають в ЄС.

У Брюсселі також говорять, що відкриття ринку землі має стати першим кроком до більш широкої і всеосяжної земельної реформи, яка охоплюватиме інші елементи управління землею, політику землекористування, планування та моніторингу, обізнаності про права на землю, консолідації земель.

Нагадаємо, в середу, 13 листопада, народні депутати мають розглянути законопроекти земельної реформи.

Як повідомлялося, біля ВР вже другий день поспіль мітингують проти відкриття ринку землі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО