Зеленський подасть до ВР законопроект про скасування держмонополії на виробництво спирту

Президент України Володимир Зеленський подає до ВР законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва та обігу спирту етилового.

Документ має скасувати державну монополію на виробництво спирту та сприяти детінізації ринку спирту й лікеро-горілчаної продукції, інформує ОПУ.

Зокрема, з 1 січня 2020 року пропонується скасувати державну монополію на виробництво спирту. Згідно із законопроектом передбачається надання можливості суб'єктам господарювання будь-якої форми власності здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії.

Оптова торгівля на території України харчовим спиртом здійснюється за наявності ліцензії.

Також проєкт закону запроваджує повну лібералізацію експорту спирту з України.

Крім того, з метою захисту вітчизняного товаровиробника законопроектом передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом міністрів державні підприємства.

Нагадаємо, Гройсман не виконав обіцянки подолати корупцію в спиртовій галузі.

Раніше експерти розповіли «Слово і Діло», що подорожчання алкогольної та тютюнової продукції пов’язане зі збільшенням ставок акцизних зборів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО