Опублікувано закон про скасування фінансування партій, які програли вибори

Законопроект №1029 авторства президента Володимира Зеленського, яким скасовується державного фінансування політичних партій, що програли на парламентських виборах, опублікований у виданні «Голос України» у четвер, 17 жовтня.

Документ набуде чинності в п'ятницю, 18 жовтня.

Відповідно до закону всі політичні партії, які не подолали 5-відсотковий поріг на виборах до Верховної ради, не будуть фінансуватися з державного бюджету. До цього передбачалося, що державне фінансування отримують партії, за які проголосували 2% виборців. Загалом закон дає старт перезапуску діяльності Національного агентства щодо запобігання корупції. У документі прописано зміну форми управління НАЗК з колегіальної на одноосібну. Планується, що главу агентства призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

Закон також змінює порядок формування і склад конкурсної комісії з відбору глави НАЗК, забезпечуючи участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

Гарантії незалежності голови НАЗК передбачено забезпечити, зокрема, шляхом визначення вичерпного переліку підстав для дострокового припинення його повноважень, у яких не передбачено можливості політично мотивованого звільнення. Водночас повноваження глави Нацагентства можуть бути припинені достроково у разі, якщо комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК зробить висновок про неефективність такої діяльності.

Нагадаємо, 16 жовтня глава держави підписав цей проєкт закону, а 9 жовтня документ схвалив глава ВР Дмитро Разумков.

Парламент 2 жовтня ухвалив даний проєкт закону в другому читанні. За основу Рада ухвалила його 11 вересня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО