В Україні хочуть створити ЖКГ-інспекцію. Чи допоможе це споживачам?

Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ винесло на обговорення проєкт закону, в якому пропонується створити Державну житлово-комунальну інспекцію. Головна мета документу: встановлення на законодавчому рівні механізму держконтролю у сфері житлово-комунального господарства. На створення інспекцій хочуть виділити близько 30 млн грн, з яких 26 млн піде на оплату праці співробітників. Такі цифри планують закласти в бюджет України на 2020 рік.

Директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко в коментарі «Слову і Ділу» нагадав, що подібна структура в Україні вже була за часів президентства Кучми.

Експерт критично оцінив ініціативу створення в Україні ЖКГ-інспекції.

«По-перше, це ще один наглядовий контролюючий орган, яких в Україні вистачає. Корупційних ризиків буде ще більше. По-друге, орган стане, скоріше за все, жилеткою, щоб поплакатися на якість послуг», — пояснив Сергієнко.

Експерт не виключив, що споживачі можуть масово подавати скарги до нового органу з різних причин.

Проте, за його словами, якщо житлово-комунальну політику диктуватимуть місцеві монополії, то від скарг до інспекції діла не буде.

На думку Сергієнка, щоб ефективно контролювати сферу ЖКГ, потрібні чіткі параметри, які можна відстежити за фізичними методами: температура теплоносія, тиск води тощо.

Експерт аргументував, що для контролю сфери ЖКГ потрібно обладнати будинки, квартири лічильниками та приладами, які б фіксували фізичні параметри надання послуг.

«Наприклад, прийдуть інспектори з перевіркою і встановлять, що в будинку холодно. Яка причина? Старі вікна чи не утеплено двері, або може теплоносій не відповідає температурі? Без приладів обліку створення інспекції ЖКГ — марна справа», — зазначив Сергієнко.

За словами експерта, навіть якщо інспектор оштрафує порушника через неякісне надання послуг, сторона-порушник може звернутися до суду.

«Судові тяжби тривають довго, а отримати компенсацію споживачеві майже неможливо. Це знову підтверджує те, що потрібно вирішувати проблему шляхом забезпечення обліку, регулювання і боротьби з місцевими монополіями», — резюмував Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Скільки коштів витрачено в 2014-2019 роках на субсидії — тут.

Які обіцянки президент Зеленський повинен виконати восени - за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО