Петиція про скасування держфінансування політичних партій набрала необхідну кількість підписів

Петиція про скасування державного фінансування політичних партій набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів на сайті президента.

Як передає «Слово і Діло», автором петиції є народний депутат 4-8 скликань Верховної Ради Микола Томенко.

За його словами, з 2016 по 2019 роки на діяльність політичних партій було виділено майже 1,5 млрд гривень.

«Гроші, які надходять з кишень українських громадян, партії витрачають переважно на телевізійну рекламу, якою їх лідери вітають нас зі святами. На моє переконання, використовувати народні гроші на утримання партій у воюючій, бідній, корумпованій країні - цинічно і неприпустимо», - йдеться в описі петиції.

Зазначається, що за наступні п'ять років на утримання партій витратять 5,9 млрд гривень. При цьому фінансування отримають і ті політичні сили, які не пройшли в парламент нового скликання.

«Пропоную скасувати або, принаймні, призупинити законодавчі акти, які передбачають фінансування політичних партій з державного бюджету. Ці кошти слід спрямувати на вирішення вкрай важливих проблем, пов'язаних з безпекою і оборонною міццю держави і якістю життя людей. Зокрема - на фінансування армії, освіти, культури, медицини, здорового способу життя», - резюмував Томенко.

Раніше повідомлялося, що право отримати фінансування з держбюджету отримали 11 політичних сил, в тому числі Партія Шарія та Опозиційний блок.

Фактично політичні сили отримають кошти з 1 січня 2020 року.

Відповідно до закону Про політичні партії держфінансування отримують всі політичні сили, які набрали більше 2% голосів виборців на загальнодержавному виборчому окрузі. Голоси за мажоритарників в даному випадку не враховуються.

Розмір фінансування залежить від явки виборців і від кількості голосів. Один голос виборця оцінюється в 2% від прожиткового мінімуму.

21 липня 2019 року партія Слуга народу здобула перемогу на виборах до Верховної Ради, сумарно здобувши 254 мандата.

Це дозволяє їй створити першу в історії України монобільшість в парламенті.

Також в парламент нового скликання пройшли Опозиційна платформа - За життя, Батьківщина, Європейська солідарність і Голос.

Перше засідання Ради 9 скликання відбудеться 29 серпня.

Президент Володимир Зеленський виступить з посланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО