Війна на Донбасі: які сигнали Україна та РФ отримали від США

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Після обстрілів, які призвели до загибелі українських військових, Росія вкотре порушила норми міжнародного права та всі домовленості в межах Мінських груп.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Експерт наголосив, що на всі мирні ініціативи як попередньої, так і нової української влади Росія та її військові формування відповідали обстрілами санітарних автомобілів, паспортизацією, невиконанням рішення Міжнародного трибуналу з морського права та іншими проявами агресивної політики.

«Французьке МЗС, яке спочатку фактично проігнорувало звернення президента України Володимира Зеленського щодо проведення екстреної зустрічі в межах Нормандського формату, дало чіткий сигнал, що такі зустрічі не на часі», – підкреслив Мусієнко.

Він зазначив, що Франція та Німеччина не виконують узяті на себе зобов'язання гарантів виконання Мінських домовленостей, тому вести перемовини в цьому форматі немає сенсу.

На його думку, всі зусилля української дипломатичної машини зараз мають бути зосереджені на підготовці зустрічі президентів України та США, а також візиті Володимира Зеленського на засідання Генеральної асамблеї ООН.

Саме Адміністрація американського президента надіслала Кремлю щонайменше три потужних сигнали:

– вихід із Договору про РСМД, що дає змогу американцям «узяти в кільце» Росію своїми ракетами;

– введення в дію додаткового пакета санкцій у справі, пов'язаній з отруєнням родини Скрипалів у Великій Британії;

– початок розгляду Конгресом жорстких санкцій проти компаній, що будують «Північний потік-2».

Саме тому найбільш дієвим союзником України в питаннях відстоювання суверенітету та територіальної цілісності були й залишаються саме США. Пропозиція Зеленського Путіну зустрітися в Мінську за участю Франції, Німеччини, США та Великої Британії – чудова ініціатива. Росію потрібно долучити до міжнародних перемовин, не можна відступати, підкреслив політолог.

«Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові заявив, що Україна має стати Ізраїлем у питаннях оборони і безпеки. Вдалий приклад для наслідування», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як повідомлялося, 7 серпня Зеленський зателефонував Путіну через загибель бійців на Донбасі. У Генштабі говорять, що ЗСУ готові до реагування на загострення на Донбасі.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО