Обіцянка «Слуги народу»: чи під силу Україні розвиток «зеленої» енергетики

Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Уже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення президентської партії в енергетичній галузі. Зокрема, «Слуга народу» обіцяє створити всі умови для розвитку «зеленої» енергетики й не допустити монополізації галузі.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що в Україні й так є умови для розвитку «зеленої» енергетики. Проблема в тому, що ці умови не можна порівняти з можливостями України щодо забезпечення цього розвитку.

«Тобто, створюючи такі умови розвитку «зеленої» енергетики, які навіть є сьогодні, Україна заганяє себе в енергетичну бідність, оскільки ті технології, які сьогодні в Україні підтримуються, дуже дорогі. Ми не настільки багата країна, щоб таким чином підтримувати «зелену» енергетику», – підкреслив Рябцев.

«Зелена» енергетика не в змозі забезпечити енергетичні потреби України в найближчі 5 років, уточнив він.

Крім того, в партії виступили з обіцянкою домогтися зниження тарифу вдвічі на «зелену» електрику. Якщо врахувати цю обіцянку та програмне положення партії щодо розвитку «зеленої» енергетики, то незрозуміло, як це співвідноситься одне з одним. Зниження тарифу призведе до того, що буде менше охочих розвивати цю галузь, додав експерт.

«Зелена» енергетика тримається зараз на завищених «зелених» тарифах. Розвиток «зеленої» енергетики забезпечує не її висока ефективність, не висока енергощільність, не її привабливість для споживачів, а завищені «зелені» тарифи. І те, що держава змушує споживача купувати дуже дорогу, але не дуже надійну, незручну енергію», – пояснив він.

Ба більше, виходить, що між обіцянками виникають протиріччя, наголосив енергетик.

«Крім того, якщо в Україні впроваджуватиметься в повному обсязі ринок електроенергії, то ціни на ньому визначатимуться шляхом попиту й пропозиції, а не вказівкою уряду про зростання чи зниження тарифів», – резюмував Геннадій Рябцев.

Більше про обіцянки партій щодо комунальних тарифів – за посиланням.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО