Штрафи за порушення правил паркування: за якої умови це спрацює

Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Систему паркування давно потрібно було унормувати, як у цивілізованих країнах. Система почне працювати нормально, якщо водії розумітимуть, що кошти йдуть не до кишені міському голові, як це було за часів Черновецького.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Будь-яке правило, постанова, закон працює за умови, коли є батіг, де за невиконання правила є покарання. Покарання у вигляді штрафу може бути цілком дієвим заходом. Інша річ, що має бути розроблений механізм, щоб унеможливити зловживання, волюнтаризм паркувальників», – зазначив Сергієнко.

За його словами, потрібно взяти під контроль водіїв, щоб вони не спекулювали, але й іншу сторону – паркувальників, інспекторів – потрібно контролювати. Систему паркування давно потрібно унормувати, як у цивілізованих країнах.

Звичайно, в Європі сама культура паркування в людей інша. Наприклад, в Угорщині є спеціальні автомати, через які можна спокійно сплатити паркування. При цьому немає інспекторів, уточнив ескперт.

«Ніхто нікого не лякає й не примушує. Особливого контролю немає, хіба що опосередкований. Тому очевидно, що культура водіїв висока, а система працює й без особливого контролю», – підкреслив він.

«В Україні інша проблема. Чому багато водіїв не хотіли платити? Річ у тім, що за часів Черновецького цей напрям перетворили на бізнес, здирництво з людей. Звісно, більшість людей це обурювало й зараз є побоювання. Однак, якщо ліквідувати цю стару систему, якщо все налагодити, й люди розумітимуть, що вони платять не до кишені міському голові, то ситуацію з паркуванням можна виправити», – резюмував Олександр Сергієнко.

Як повідомлялося, в Києві вже працюють інспектори, які залишають недбалим водіям попередження та пам’ятку про правила паркування в столиці.

Кличко зазначив, що максимальний штраф становитиме 510 гривень. Авто ж відправлятимуть на штрафмайданчик.

Додамо, ще 30 грудня 2017 року мер Києва Віталій Кличко пообіцяв презентувати концепцію розвитку сфери паркування в столиці, що дозволить навести лад на вулицях. Як виконує обіцянки Кличко на посаді мера – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО