У Мінсоцполітики розкритикували пеню за борги з комуналки

Міністр соціальної політики Андрій Рева розкритикував запровадження пені за борги за комунальні послуги, назвавши її «повною дурнею».

Про це Рева повідомив журналістам у кулуарах уряду в середу, 12 червня, пише «Слово і Діло».

«Я вважаю, що цього не потрібно було робити, це повна дурня. Якщо людина не платить, а на неї ще нараховують пеню, який у цьому сенс? Це дурня повна. Якби йшлося про багатих людей, які не платять через свою недисциплінованість або небажання, можливо, це було б правильно. Але говорити про бідних людей і ще нараховувати їм пеню, коли у них немає чим заплатити, я вважаю, що це дурня повна», – прокоментував він.

Чиновник нагадав, що рішення про запровадження пені продиктоване відповідним законом.

«Це не рішення уряду, це рішення народних депутатів України. Така пеня дійсно буде нараховуватися з 10 червня цього року, вона невелика, але я розумію, наскільки неприємно людям уявляти собі, що їм будуть нараховувати якусь пеню. Подивимося, як цей механізм буде діяти», – зазначив він.

При цьому Рева нагадав, що в разі проблем із виплатою зарплати або затримок за субсидіями в держави пеня нараховуватися не буде.

В Україні з 10 червня 2019 року розпочали нараховувати пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Це передбачено законом №2189-VIII про житлово-комунальні послуги. Пеня нараховується за борги, які утворилися з 1 травня поточного року. У разі прострочення оплати за ЖКП нараховується пеня відповідно до договору, але не більш ніж 0,01% від суми боргу за кожен день і не більш ніж 100% боргу за все.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО