Алкоголь і сигарети знову подорожчають: чому та що насправді провокує тінізацію

Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Подорожчання алкогольної та тютюнової продукції пов’язане зі збільшенням ставок акцизних зборів. Це має прямий вплив на ціни. До того ж це наше зобов’язання за Угодою про асоціацію з ЄС. Тому, однозначно, цю норму слід виконувати, якщо ми хочемо інтегруватися до Євросоюзу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський.

«Збільшення акцизу призводить, звичайно, до збільшення надходжень до бюджету. З іншого боку, ця залежність не прямолінійна, оскільки підвищення призводить до зменшення споживання та незначного зростання тіньового ринку», – зазначив Несходовський.

За його словами, не слід перебільшувати вплив на тіньовий ринок через акцизи. Більше впливає корупція в митних та податкових органах, аніж зростання акцизів. Звичайно, ефект на тіньовий ринок є, оскільки цим бізнесом стає вигідніше займатися – контрабандою, випуском необлікованої контрафактної продукції.

«Проте саме податкова робить вигляд, що не помічає, й випускає алкогольну продукцію на наших же заводах у четверту зміну. В результаті вона не обліковується. З тютюновими виробами така ж ситуація», – констатував він.

Унаслідок неефективних дій активізується контрабанда як в Україну з боку Молдови, Білорусі, РФ, так і з України в напрямку ЄС, додав експерт.

«Сукупність цих факторів є більш впливовою, ніж зростання акцизів. Тим паче безпосередньо при обговоренні в податковому комітеті ВР з приводу відповідних темпів зростання уточнюється, що акцизи зростають спочатку відповідно до темпів інфляції, а поті – відповідно до зобов’язань з ЄС. А виробники, знаючи, що така політика чітко закріплена, готуються до неї», – пояснив він.

При цьому 100 грн за упаковку – це радше перебільшення, тим більше це дуже довготривала перспектива. Ціни зростатимуть помірно, уточнив Несходовський.

«Щодо алкогольної продукції, то ставки різні. Самі виробники залежно від того, в якому сегменті вони працюють, борються за те, щоб акциз збільшували в їхніх конкурентів, а не в них. Збільшення, наприклад, мінімальної ставки вибиває виробників дешевої продукції й збільшує обсяги реалізації в тих, хто продає більш дорогу», – підкреслив він.

За його словами, в цьому секторі є ще одна велика проблема – неврегульованість електронних сигарет.

«На сьогодні дуже низькі ставки. Це призводить до того, що в нас збільшується відсоток тих, хто переходить на електронні сигарети. Окрім того, зменшуються надходження до бюджету», – резюмував Ілля Несходовський.

Відзначимо, в інфляційному звіті Національного банку України за квітень ідеться про те, що зростання цін на алкоголь очікується на рівні 6-9% щорічно в 2019-2021 роках. Подорожчання тютюнових виробів прогнозується на 19%.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, на скільки за 2018 рік подорожчали продукти.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО