Повернення ОРДЛО: яких помилок уже припустилася команда Зе

Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

У питанні повернення Донбасу прив’язка до тижнів, років, десятиріч недоречна. Чому саме 5 років? Чому не 4 чи 10? Це повторення тих самих помилок, які були за Порошенка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк.

«При тому, що радник Зеленського говорить, що повернення Донбасу під контроль України – перспектива на п'ять років, він чомусь не говорить, яким саме чином. Дорожня карта розписана за місяцями й роками?», – зазначив Вовк.

За його словами, наразі команда Зеленського робить ті ж помилки, що й команда Порошенка.

«Заяви деяких членів команди Зеленського викликають багато запитань», – додав він.

Експерт нагадав, що Макрон на початку президентства зробив гучну заяву про те, що знає, як закінчити війну на Донбасі. Всі чекали конкретики, рішення, а його відповідь звелася до того, що потрібно припинити стріляти.

На його думку, наразі перспектива на п’ять років у цьому ж ключі, жодної конкретики. До чого взагалі ця цифра? Немає дорожньої карти, яка б її підтверджувала.

«Було б доцільно говорити про якісь цифри, якби були якісь плани з уточненням, що терміни умовні, адже ситуація зайшла в глухий кут, у тому числі і Нормандський формат, і Мінський. Щоб із нього вийти, потрібно повернутися назад і переписати Мінські угоди. Це всі розуміють, але бояться визнати. Апелюють до того, що документ визнаний ООН, там є підписи Плотницького й Захарченка, отже, вони не терористи, оскільки ООН не визнає терористів. Однак це все нісенітниця», – пояснив він.

Так, у Зеленського пропонують залучити США та Велику Британію, але це шлях у нікуди. Чому РФ раптом почне до них прислухатися?

«До того ж чомусь у Зеленського не пояснюють, що залучення Великої Британії та США дасть нам конкретно такий результат, оскільки країни погодилися зробити певні речі. На які кроки погодилися Велика Британія та США, що вони робитимуть? Є згода від них? Такі ініціативи не додають плюсів команді Зеленського», – констатував фахівець.

Наразі взагалі краще подумати про те, щоб провести переговори з Путіним без посередників, підкреслив він.

«Так, це може сприйматися по-різному. Однак у Мінському процесі були посередники, був Зурабов. Ну будуть присутні представники США. Що вони дадуть? Можливо, віч-на-віч буде більш відверта розмова. Але за умови, що після перемовин Зеленський має оприлюднити домовленості, перші кроки», – резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, радник із національної оборони і безпеки обраного президента Іван Апаршин заявив, що повернення Донбасу під контроль України – перспектива на п'ять років.

Як Зеленський збирається завершити війну та чи зможе, читайте за посиланням.

«Слово і Діло» розібрало програму Зеленського й розпитало експертів, яким обіцянкам не судилося здійснитися.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО