Великодні традиції: в Україні відзначають Поливаний понеділок

У понеділок, 29 квітня, в Україні відзначають Поливаний понеділок – народно-православне свято, яке символізує духовне весняне очищення.

Як пише «Слово і Діло», хлопці обливають дівчат водою, а ті за це дарують писанки.

Поливаний понеділок святкують наступного дня після Великодня. Він відкриває Світлий (або Великодній) тиждень, де кожен день ще зі слов’янських часів мав свою назву: понеділок – поливаний, вівторок – купалища, середа – хороводниця, Навський четвер, п’ятниця – прощена, субота – хороводниці, неділя – поминальна.

Слов'яни вірили, що через воду людина очищається не тільки зовнішньо, а й внутрішньо.

У Київській Русі Поливаний понеділок святкували три дні (Волочильники). За цей час треба було облити «все і всіх». У Волочильники, крім ритуального обходу односельців у перший день Великодня, парубки-обливальники ходили по тих хатах, де жили дорослі дівчата.

Із часом язичницька традиція трансформувалася у християнську. Однак символізм свята – очищення, радість весни та пробудження природи – залишився незмінним.

Нагадаємо, вчора православні християни святкували Великдень - Воскресіння Христове - головне свято церковного року.

Чинний президент Петро Порошенко з дружиною Мариною і сином Михайлом узяв участь у пасхальному богослужінні у Свято-Михайлівському соборі в Києві.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО