Чому подешевшав автогаз і яких цін чекати до березня?

Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Автогаз дешевшає на тлі зниження цін на нафту, оскільки це все одно альтернативний вид палива для нафти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи зниження вартості автогазу.

«Якихось кризових явищ на українському ринку не спостерігається. Дефіциту немає. Зараз сезон низького попиту, тому й ціни знижуються. Попереднє зростання цін на автогаз було викликане подорожчанням нафтопродуктів. Зараз тренд змінився. Точніше, нафтопродукти більше не дешевшають, але вони й так уже достатньо подешевшали. У зв'язку з цим подешевшав і автогаз в Україні», – зазначив Марунич.

На його думку, до березня за найоптимальніших обставин ціни на автогаз залишаться в тих же параметрах, що й зараз.

«Далі все залежатиме від цін на світовому ринку нафти. Нафта впала наприкінці минулого року, але зараз уже простежується початок іншого тренду, радше змішаного, тобто ціни трохи підвищуються», – уточнив він.

Ціни на автогаз до березня навряд чи сильно впадуть, радше навпаки – навіть трохи зростуть, припустив експерт.

«Потрібно стежити за тенденціями на світовому ринку й сподіватися, що в Україні не буде створено якогось дефіциту. Це також, на жаль, один із важливих чинників, який впливає на ціни», – підкреслив він.

На його думку, на автогаз потрібно підвищити акциз. Несправедливою є ситуація, коли акциз на автогаз істотно нижчий, ніж на бензин.

«Казки про те, що це соціальний вид палива, чистий вид палива, вже не проходять. Можна поїхати на заправку й подивитися, які соціальні автомобілі, якого класу там заправляються. Акциз низький. Ті, хто на цьому ринку сидить, активно виступають за те, щоб його не підвищували», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року ціна на автогаз на АЗС в Україні досягла рекордних 16,99 гривні за літр.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО