Чому санкції РФ проти України – класичний приклад із теорії ігор?

Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Указ Путіна про запровадження санкцій проти українських юридичних і фізичних осіб – класичний приклад із теорії ігор. Основне тут – фізичні особи, а не юридичні, як може здатися на перший погляд.

Таку думку в своєму блозі висловив економіст, виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко, передає «Слово і Діло».

На його думку, якби Росія хотіла запровадити санкції проти юридичних осіб, вона могла б зробити це й раніше.

«Тоді, коли різко обмежувала український експорт. Тоді, коли практично повністю зупинила продажі української машинобудівної продукції на своїй території», – зазначив він.

Економіст підкреслив, що зараз обмежувальні заходи проти українських експортерів будуть усе ще болючими, але вже не такими, як раніше.

«Сила удару буде набагато меншою. Сировинні ринки – глобальні. Українські компанії, як і будь-які інші, можуть переорієнтуватися на нові напрямки. Але від цього не виграють ані вони, ані РФ», – пояснив він.

Наразі ми маємо ситуацію з прихованими смислами з теорії ігор, уточнив експерт.

На його думку, логіка цього указу може бути витлумачена наступним чином.

«Уявіть, що на сцені є дві групи акторів. Перша група, яка не має жодного стосунку до цього указу, тому абсолютно індиферентна. Вона продовжуватиме обурюватися, співчувати, веселитися, засмучуватися. Це своєрідна численна масовка. Друга група акторів – це ті, хто має стосунок до цього указу. Ось ця друга група акторів складається з тих, хто відносно відкрито робить бізнес у РФ чи з РФ, і тих, хто приховує свої відносини з Росією», – наголосив Устенко.

Основна інтрига зосереджена саме на останній «таємній групі». Вона неоднорідна в своєму складі. Тут є і топові актори, і актори другого плану, додав він.

Економіст підкреслив, що саме сюди спрямована увага автора п'єси. Саме вони перебувають у скрутній ситуації. Глядач нічого не знає саме про них. Саме їхні репліки можуть виявитися абсолютно несподіваними, а дії – непередбачуваними. Це і є інтрига.

«Але і автор, і вони самі обізнані про свою причетність. При цьому кожен із цих акторів не знає точно, чи про всі його грішки знає автор. Він сподівається, що ні. Але й гарантій у нього немає. В будь-який момент автор може вказати на нього й надати докази. Все це зроблено для того, щоб таким чином змусити актора поводитися правильно», – акцентував він.

Завдання цього указу – не реальні дії, а загроза застосування цих дій за «неправильні» дії, резюмував Олег Устенко.

Відзначимо, що за даними Держстату, Росія стала найбільшим торговим партнером України в 2017 році.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що Україна досі продає й купує в Росії. Детальніше - на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО