Нацбанк дав прогноз щодо трудової міграції

Національний банк України прогнозує зниження тиску трудової міграції українців на зростання заробітних плат наступного року.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомили в прес-центрі НБУ у четвер, 25 жовтня.

«На відміну від останніх двох років, у наступному році трудова міграція українців вже не матиме такого значного тиску на зростання заробітних плат», - додали в НБУ.

У НБУ вважають, що продовження відтоку робочої сили з України високими темпами створює підвищення диспропорцій між попитом і пропозицією на ринку праці, що супроводжується зростанням заробітних плат і відповідно - інфляції разом зі зниженням потенціалу економіки.

Так, зростання зарплати в липні підтримувалося підвищенням мінімальної зарплати, а також інтенсивною трудовою міграцією. Останнє обумовлює тиск на заробітні плати в сторону підвищення не тільки через зменшення пропозиції робочої сили на ринку праці, а й через процеси наближення (конвергенції) заробітних плат в Україні до заробітних плат сусідніх країн, зазначено у звіті НБУ.

Як повідомлялося, обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону в другому кварталі 2018 року склав 2,819 млрд доларів. Це на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року - 2,262 млрд доларів.

Нагадаємо, Національний банк України підвищив прогноз зростання споживчих цін у 2018 році.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО