Бундестаг коштуватиме німцям дорожче на 100 мільйонів євро

У 2019 утримання бундестагу коштуватиме німецьким платникам податків 974 млн євро.

Про це видання Bild пише в понеділок, 8 жовтня, з посиланням на дані Федеральної рахункової палати Німеччини (Bundesrechnungshof), пише «Слово і Діло».

Це на 100 млн євро більше, ніж роком раніше.   Зокрема, на утримання будівлі заплановано 137 млн ​​євро. Ще 112 мільйонів будуть виділені фракціям, а на сумарні виплати депутатам відведено близько 460 млн євро.

Основною причиною підвищення фінансування є істотне зростання кількості народних обранців. З моменту виборів у вересні 2017 року бундестазі присутні 709 депутатів. За 10 років їх кількість збільшилася майже на 100 осіб.

У 2012 році Федеральний конституційний суд визнав колишню виборчу систему такою, що суперечить Основному закону. Рішення було обумовлено, серед іншого, непропорційним поділом «других» голосів (поданих за партійні списки не в виборчих округах, а в федеральних землях) через так звані «додаткові мандати».

Роком пізніше в результаті реформи виборчого права був введений компенсаційний механізм - збільшення загальної кількості місць в бундестазі до тих пір, поки співвідношення чисельності фракцій не відповідатиме результатам підрахунку «других голосів». В результаті число місць в німецькому парламенті продовжує збільшуватися, при цьому його номінальна чисельність становить 598 депутатів.

Раніше повідомлялося, що на оплату відпустки народних депутатів України з бюджету витратили 15 мільйонів.

Також наші аналітики підрахували, що 51 гривню в рік українець витрачає на утримання президента і його адміністрації.

Скільки українці витратять на утримання вищих ешелонів влади в 2019 році - на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО