На скільки зросте ціна на хліб та які продукти подорожчають до кінця року?

Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Коли почалися вигуки окремих осіб, що хліб подорожчає на 20%, потім – на 30%, фактично стартував якийсь ярмарок марнославства, хто назве більшу цифру. Це виглядало безглуздо. Для такого подорожчання немає жодних підстав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, оцінюючи зростання цін на продукти.

«Є підстави для подорожчання хліба від 6% до 10%. Скоріш за все, буде подорожчання на 8%. Основні причини – девальвація гривні, яка фактично з 26 впала до 28,5 гривень за долар. Це вже 7%. Також є невелике світове зростання ціни на зерно – 2-3%. Це основні фактори, які впливають на подорожчання хліба до кінця року», – зазначив Дорошенко.

У сукупності подорожчання хліба буде до 10%, уточнив він.

Економіст додав, що потрібно також врахувати, що після девальвації гривні дорожчають зерно й борошно, але не відразу.

«Це розтягнуто на кілька місяців. З огляду на це частину подорожчання ми зможемо побачити в січні. Але в січні вже впливатиме інший фактор, який є основним в останні роки, – фактор підвищення мінімалки. Тому що зерно для соціального хліба та зарплата є основними факторами. Якраз із 1 січня це буде зарплата», – пояснив експерт.

За його словами, в Мінсоцполітики уточнили, що підвищення буде не настільки істотним, тому дуже великого зростання цін не буде. Приблизно 4-5% зростання можливі, але вже наступного року.

Також, на його думку, слід готуватися до подорожчання овочів. Зокрема, основний борщовий набір додасть у ціні від картоплі до капусти в межах до 30-40%. Однак, за винятком моркви, оскільки ціна на неї зараз дуже висока – 26 гривень, за даними Держстату.

«Взимку, в кожному разі, ми побачимо +30-40%, морква – 10%. Овочі дорожчатимуть швидше за все інше», – наголосив фахівець.

Крім того, всі інші продукти також потроху підтягуватимуться, оскільки інфляція зараз прискорюватиметься, а до кінця року становитиме, ймовірно, до 8%.

«Це означає, що й продукти дорожчатимуть – щось у межах інфляції, щось – швидше. Питання в тому, що та якими темпами дорожчатиме. Дорожчатиме в межах інфляції м'ясо – яловичина, свинина. Дешевше за інфляцію – крупи, зокрема рис і гречка. Великими темпами дорожчатимуть дешеві крупи – ячна, пшоняна, перлова. Зараз попит на них великий, оскільки вони дешеві. Ці крупи можуть подорожчати на 10-12% до кінця року», – резюмував Олексій Дорошенко.

На скільки подорожчав хліб за перше півріччя-2018 – за посиланням.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО