В Україну їде місія МВФ. Якими можуть бути нові умови кредиторів?

Євген Невмержицькийекономічний експерт

Цілком імовірно, що кредитори можуть порушити питання відкриття ринку землі. Особливо з огляду на останній висновок ЄСПЛ, який визнав мораторій неконституційним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи візит місії МВФ в Україну та умови для підписання нового меморандуму.

«Україна – одна з трьох країн світу, в яких не вирішене питання власності землі. Це дуже шкодить економіці. Всі розвинені країни з розвиненою або більш-менш розвиненою економікою мають приватну власність на землю», – зазначив Невмержицький.

За його словами, в нас популісти це питання порушують у ключі того, що землю можуть розкупити олігархи чи іноземці, Україна не володітиме землею, й це просто трагедія.

«Але трагедія в іншому. Ті ж олігархи або заможні особи практично безкоштовно зараз використовують цю землю», – підкреслив економіст.

На його думку, питання скасування мораторію на землю можуть поставити на порядок денний.

Другий аспект, можливо, стосуватиметься лібералізації валютного законодавства, припустив він.

«У нас уже зроблені кроки, але потрібно йти далі шляхом лібералізації валютного ринку. Будуть висунуті ті вимоги, які наблизять Україну до більш-менш цивілізованих правил ведення бізнесу. Потрібно буде врегулювати правове поле», – уточнив експерт.

Незважаючи на багато правильних ініціатив, потрібно взяти до уваги, що не всі вимоги корисні для України, додав він.

ЄС прагматично дивиться на співпрацю з Україною, тому нам самим варто думати про свої інтереси. Яскравий приклад – вимоги щодо лісу-кругляка, нагадав фахівець.

«ЄС вимагає скасування обмежень на вивезення лісу. Безумовно, для нас це абсолютно не вигідно. Це потрібно корупціонерам, які за безцінь його продають, не розвиваючи в нас промисловість, але для суспільства, держави це не має користі», – пояснив економіст.

Якби ми розвивали промисловість, використовуючи колосальні ресурси лісу, то надходження до бюджету й зростання економіки були б істотними.

«Сирий ліс коштує набагато дешевше, ніж продукція з нього. Потрібно прагнути до того, щоб переробляти тут, а експортувати до ЄС готову продукцію. В цьому наш потенціал. Побудова умов, що вигідні для нашої економіки, могла б удвічі збільшити надходження до бюджету», – резюмував Євген Невмержицький.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО