Чому скорочуються субсидії та що пропонує МВФ

Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Річ у тім, що субсидії нараховуються в опалювальний та неопалювальний періоди. Тому будуть різні дані. Загалом, позиція МВФ полягає не в тому, щоб урізати кількість субсидіантів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи дані Держстату про скорочення субсидій у червні на 40% і в липні на 29%.

«Оскільки в нас піднявся поріг призначення субсидій, то в неопалювальний період загальна сума рахунків менша й кількість субсидіантів менша. Якщо ми перейдемо до опалювального сезону, то рахунки будуть вищими. Тому поріг цей, відповідно, також не буде спрацьовувати, як у неопалювальний», – зазначив Павлюк.

Експерт додав, що в опалювальний період кількість субсидіантів збільшиться.

Він уточнив, що якщо зараз ми маємо близько 2 мільйонів субсидіантів, то в опалювальний період їх було близько 7 мільйонів.

«Нехай на мільйон цифра впаде, але їх усе одно буде більше, ніж у неопалювальний період», – підкреслив фахівець.

За його словами, якщо буде підвищення цін на газ для населення, то ця сума субсидій в держбюджеті та загальна кількість субсидіантів можуть зрости.

«З боку МВФ ідеться не стільки про скорочення кількості субсидіантів, скільки про виконання домовленостей та виконання закону про ринок газу. Тобто ціни мають бути лібералізовані», – пояснив він.

«Уряд не має аж так втручатися в економіку, газ. Це не соціальні питання. Ось у субсидії уряд може втручатися, але вимога полягає в тому, щоб припинити втручатися й регулювати в таких обсягах, із такими перекосами газовий ринок», – наголосив експерт.

Звичайно, всіх домовленостей із кредиторами ми знати не можемо, але вони всі ці роки наголошують на лібералізації ринку газу, а не на кількості субсидіантів, додав він.

«Зараз розпочалися правильні процеси, зокрема верифікація. Ухвалили рішення про створення єдиного реєстру субсидіантів. Це дає можливість контролювати ситуація, якщо, наприклад, людина має кілька об’єктів нерухомості в різних областях, щоб не нараховували субсидію на кожен із них. Наступний етап – контроль за субсидіями тих, хто здає квартири в оренду. Багато ступенів верифікації, але наразі підхід правильний», – резюмував Святослав Павлюк.

За даними «Слова і Діла», 19 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з травня реєстр субсидіантів буде публічним.

Також Рева пообіцяв у 2018 році запровадити монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги.

Ексклюзивне інтерв’ю міністра «Слову і Ділу» читайте на нашому порталі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО