Що вигадають із голосуванням за Антикорупційний суд?

Ігор Петренкоексперт МЦПД

Якщо депутати не проголосують за Антикорупційний суд, доведеться розпустити Раду, а з огляду на заяву Гройсмана, перспектив прем'єрства в нього не буде і йому потрібно буде проводити реальну політичну гру, а не кулуарну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи перспективи голосування за закон про Антикорупційний суд.

«Якщо все-таки депутати не проголосують і буде сценарій розпуску Ради, це загрожує серйозними наслідками. Наприклад, припиненням фінансування МВФ. Порошенко, скоріш за все, піде на те, щоб організувати Раду, можливо, буде голосування не з усіма правками, а якийсь компромісний варіант, але водночас такий, який влаштує МВФ і партнерів», – зазначив Петренко.

Без схвалення МВФ голосування за законопроект саме по собі, звичайно, може відбутися, але потім усе одно потрібно буде викручуватися, продовжив політолог.

На його думку, в АП дійсно бояться створення незалежного Антикорупційного суду.

Можливо, суд навіть буде небезпечний не стільки для самого президента, скільки для його оточення, додав він.

«Ну а далі це може вже розкручуватися. Тому не виключено, що на самого Порошенка тисне його внутрішнє оточення, розуміючи, що поки він буде цікавим Заходу, в нього буде імунітет, а ось близькі до нього люди, які беруть участь у різних схемах, опиняться під прицілом», – підкреслив експерт.

Якщо депутати не проголосують, може бути розіграний варіант, що це поганий парламент, який не захотів голосувати, а в АП зробили все, що могли.

Політолог уточнив, що це лише один із варіантів, оскільки в АП напевно також відчувають серйозний тиск Заходу.

«Є все ж таки розуміння того, що це ключове питання для них, оскільки боротьба з корупцією – це вже хвороба в Україні», – пояснив він.

Найбільш реальним є варіант, що за документ проголосують, але максимально намагатимуться відкласти його в часі, припустив експерт.

Тобто після голосування просто намагатимуться затягувати створення суду, знаходити якісь суперечливі моменти, наголосив політолог.

«Можливо, можна буде зіграти щось із ВККС. Адже вони паралельно також займатимуться відбором суддів, а до них також накопичилося багато питань. Є моменти, з якими можна буде гратися вже навіть після голосування. Ніхто ж не забороняє потім переглянути потрібні норми закону в разі крайньої необхідності», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 4 червня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв подати у відставку, якщо не буде створений Антикорупційний суд.

Відзначимо, голосування за закон має відбутися сьогодні, 6 червня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО