Чи можливий обмін Вишинського на Сенцова та чи впливає на щось голодування?

Володимир Воляполітичний експерт

Ситуація непроста. Насправді, якщо хворіють чи голодують якісь ув’язнені, то їх не відпускають.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи інформацію про можливість обміну Вишинського на Сенцова та ситуацію з голодуванням політв’язня.

«Якщо відсторонитися від політичної вмотивованості переслідування, то голодування не є підставою для того, щоб когось відпустили на волю, якщо людина ув’язнена за вироком суду. Зараз ми не говоримо про те, справедливий вирок чи ні, а лише про процедурну частину. Якщо застосовувати це до звичайних засуджених, то навряд чи хтось когось відпускав би через те, що хтось голодує. А якщо всі почнуть голодувати в тюрмах? Усіх відпускати?», – зазначив Воля.

Однак у справі Сенцова присутня політична складова, додав він.

За його словами, зважаючи на політичну вмотивованість справи Сенцова, стоїть питання не стільки звільнення, скільки обміну.

«Варіант обміну Сенцова на Вишинського має місце, й у цьому контексті голодування може якимось чином зробити невеликий позитивний внесок у питання обміну», – уточнив політолог.

На його думку, вплив голодування в контексті обміну незначний, але він є.

«Питання в тому, чи є політичні наміри та бажання в керівників держав», – підкреслив експерт.

Щодо ініціативи обміну Вишинського на Сенцова чи Сущенка, то тут є два моменти, наголосив він.

«Українська сторона озвучувала вже кілька раз такий варіант, а з російської сторони натякнули, що такі питання люблять тишу. Зважаючи на попередні обміни, зайвою політизацією процесу, коли влаштовували шабаш навколо цього, РФ ще більше була невдоволена. Тому якщо й буде обмін, то лише в результаті тихого обговорення. Цілком імовірно, що обмін буде, але це буде кулуарне рішення», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, раніше прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца заявила про можливість обміну Вишинського на Сенцова.

У Кремлі кажуть, що жодної ініціативи з приводу обміну Олега Сенцова на Кирила Вишинського не було, але такі питання не обговорюються публічно.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО