Смерть дитини в Тернопільській області: результати експертизи

У Міністерстві охорони здоров'я України оприлюднили результати розслідування смерті дитини в Тернопільській області, після якої була запроваджена заборона на ввезення індійської вакцини.

Розслідуванням встановлено, що вакцина не є причиною смерті, йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я, передає «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

Також міністерство доручило Державній службі з лікарських засобів і контролю за наркотиками відкликати раніше видане розпорядження про тимчасове вилучення вакцини «Імовакс Поліо» (профілактика поліомієліту – ред.) та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку.

«Регіональна група оперативного реагування надала результати розслідування летального випадку дитини в Тернопільській області, який збігався за часом із проведенням імунізації. Результати доводять відсутність причинно-наслідкового зв'язку між проведенням імунізації та смертю», – повідомляє МОЗ.

Відзначається, що експерти Держслужби не мали жодних фактів щодо того, що смерть дитини може бути пов'язана із застосуванням вакцини. У зв'язку з цим розпорядження про тимчасову заборону серії вакцин АКДС і ІПВ має бути скасоване.

У МОЗ повідомили, що загалом протягом 2017 року було проведено 1 млн 361 тис. 776 щеплень. У тому числі 120 584 дітям проведене щеплення проти поліомієліту (ІПВ), 192 004 – проведене щеплення проти дифтерії, коклюшу та правця. Що стосується дитячої смертності, то були розслідувані всі випадки смертей протягом минулих років. У всіх випадках причина смерті була встановлена ​​й не зафіксовано жодної смерті в результаті вакцинації.

Раніше доктор Комаровський розповів, чи потрібно робити щеплення від кору дорослим.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО