«Він нам не цар»»: в ЄС і США відреагували на масові затримання в Росії

Євросоюз закликає російську владу негайно відпустити затриманих у суботу мирних демонстрантів та журналістів.

Про це йдеться у заяві речниці зовнішньополітичної служби ЄС Майі Косьянчич, пише Слово і Діло.

«Затримання більш ніж тисячі демонстрантів та насильство, яке російська влада застосовувала проти них сьогодні, загрожують основним свободам вираження поглядів, об'єднань та зібрань у Російській Федерації», - сказано в заяві.

«Затримання журналістів також загрожує свободі ЗМІ. Ці основні права закріплені в російській конституції, і ми сподіваємось, що вони будуть захищатися, а не руйнуватися», - відзначили в ЄС.

Наголошується, що навіть у випадку проведення акцій у недозволену місці, жорстокість, арешти та дії поліції – не виправдання.

ЄС закликає керівництво РФ дотримуватися міжнародних зобов'язань для захисту зазначених прав та негайно звільнити мирних демонстрантів та журналістів.

Своєю чергою, на ситуацію відреагували і в Держдепі.

«Сполучені Штати засуджують затримання в Росії сотень мирних протестувальників і вимагають негайно звільнити їх. Лідери, впевнені у своїй легітимності, не арештовують своїх мирних опонентів за протести», - написала в соцмережі речниця Державного департаменту США Хезер Науерт.

5 травня у Росії проходили мітинги «Він нам не цар» до інавгурації Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня.

За даними на 21:00, 5 травня в 26 містах Росії затримали 1599 імовірних учасників акцій «Він нам не цар» і випадкових перехожих. В тому числі, затримали опозиціонера Олексія Навального.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО