Савченко звинуватила СБУ в тортурах

Народний депутат Надія Савченко назвала тортурами намір слідства примусово взяти в неї зразок слини.

Як інформує «Слово і Діло», про це вона заявила на засіданні Шевченківського районного суду Києва, який має вирішити, чи має право СБУ взяти цей біологічний зразок.

«Я вважаю й буду вважати будь-яке фізичне застосування до мене сили й відібрання будь-чого фізичного у мене, враховуючи частину мого тіла, я буду вважати тортурами й чинити спротив», – заявила Савченко і пообіцяла скаржитися на такі дії до відповідних інстанцій.

Адвокат Савченко Дмитро Бугай зазначив, що примусове взяття біозразків принижує честь і гідність народного депутата, а також суперечить кільком нормам міжнародного законодавства. Юрист розповів, як виглядатиме процедура відібрання слини. За його словами, Савченко заламають руки, вставлять до рота спеціальний інструмент і візьмуть зразок.

Головуюча на засіданні суддя розповіла, що жіночу слину, з якою хочуть порівняти біозразок Савченко, знайшли на телефоні марки Blackberry, який був вилучений 24 грудня 2017 року.

Зараз у засіданні суду оголошена перерва.

Як повідомлялося, на одному з телефонів у справі проти Савченко знайшли слину жінки, й тепер слідство хоче перевірити, чи належить вона народному депутату. Однак Савченко відмовилася добровільно здати біозразок, тому СБУ звернулася з клопотанням до суду, щоб той дав дозвіл на примусове взяття слини.

У п'ятницю, 13 квітня, Надія Савченко не змогла завершити процедуру перевірки на детекторі брехні через стан здоров'я.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО