Сутички з ізраїльською армією на кордоні Гази: є жертви та сотні поранених

Унаслідок зіткнень з ізраїльскою армією в секторі Газа в п'ятницю, 30 березня, загинули п'ятеро палестинців, сотні людей поранені.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це пише ВВС з посиланням на палестинських медиків.

Унаслідок вогню ізраїльської армії щонайменше п'ятеро людей були вбиті, 350 – поранені.

Нагадаємо, в секторі Газа почалася багатоденна акція протесту палестинців – Великий день повернення. Тисячі протестувальників зібралися біля паркану, який відокремлює палестинські землі від ізраїльських. Також уздовж кордону сектора Газа з Ізраїлем палестинці розбили п'ять наметових таборів, які мають стати базами для учасників акції. Ізраїль у зв'язку з акцією протесту стягнув до сектору Газа значне підкріплення.

За даними прес-служби армії оборони Ізраїлю, вогонь відкрили через те, що двоє палестинців наблизилися до кордону й «здійснювали підозрілу діяльність».

Початок протестів приурочений до Дня землі. Він встановлений на згадку про шістьох арабів, які загинули в 1976 році під час протестів проти експропріації земельних наділів. Кульмінацію заходу організатори планують на 15 травня, коли палестинці відзначатимуть Накба – День національної катастрофи, який був влаштований після створення Ізраїлю в 1948 році, коли після першої арабо-ізраїльської війни майже 700 тисяч палестинців були змушені залишити свої землі.

Марш покликаний привернути увагу до долі палестинців, що живуть на правах біженців у інших країнах. Залишивши палестинські землі після 1948 року в різний час, біженці, чисельність яких разом із нащадками наближається до п'яти мільйонів, домагаються права на повернення. Ізраїльська влада відкидає їхні вимоги.

Раніше Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Єрусалима.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що до кінця 2018 року посольство США буде перенесене з Тель-Авіва до Єрусалима.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО