«Укрзалізниця» озвучила умови придбання американських локомотивів

«Укрзалізниця» отримає 30 локомотивів виробництва General Electric на умовах фінансового лізингу.

Про це йдеться в листі Укрексімбанку на ім’я віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, пише «Слово і Діло».

Укрексімбанк придбає 30 дизельних локомотивів TE33А General Electric у представництва в Україні, компанії «Джіі Україна».

Загальна вартість контракту становитиме не більш ніж 140,4 млн дол. в еквіваленті з ПДВ. Оплата в гривні за офіційним курсом НБУ на дату здійснення оплати. Потім локомотиви будуть передані у фінансовий лізинг «Укрзалізниці».

Згідно з умовами контракту, Укрексімбанк перерахує 100% передоплати за локомотиви українській «дочці» General Electrics. Локомотиви будуть вироблені й поставлені протягом 12 місяців після підписання угоди.

При цьому розмір авансового платежу, який здійснюватиметься «Укрзалізницею», становитиме 30% від загальної вартості локомотивів, а оплата 70% буде проведена за кошти банку.

За інформацією ЦТС, спочатку йшлося про те, що локомотиви поставлятимуться із заводу General Electric у Казахстані. Потужності заводу недозавантажені й замовлення з України суттєво допомогли б виробнику.

Але оскільки партнером GE в Казахстані виступає російська компанія «Трансмашхолдинг», яка перебуває під санкціями в Україні, під час переговорів ухвалили рішення, що локомотиви поставлятимуть із заводу в Пенсільванії (США).

Як відомо, між УЗ і General Electric був підписаний рамковий договір до 2034 року розміром 1 мільярд доларів на придбання, модернізацію та спільне виробництво локомотивів.

Нагадаємо, «Укрзалізниця» анонсувала новий маршрут до Бердянська.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО