Що має бути в пріоритеті при виборі військових для миротворчої місії на Донбасі?

Володимир Золотарьовполітолог

Україні слід розуміти, що в кожній країні є різні групи, різні політики з різними інтересами. Умовно кажучи, як проросійські, так і антиросійські.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи готовність Фінляндії та Швеції допомогти в миротворчій операції на Донбасі.

«Напевно, поки що, незважаючи на ініціативу країн, краще відкласти питання щодо їхніх миротворців. Швецію абсолютно нейтральною щодо РФ назвати складно, а Фінляндія тривалий час перебувала під впливом СРСР. Звичайно, не настільки, як Білорусь. Але цілком імовірно, що зв'язки залишилися. Хоча все потрібно розглядати окремо», – зазначив Золотарьов.

Перш за все потрібно дивитися не лише на країну, а на те, які політики в конкретній країні це схвалюють, хто за ними стоїть, чи є там зв'язки з РФ, констатував він.

На його думку, краще орієнтуватися на Велику Британію та США, або на англосаксонський світ загалом, тобто, можливо варто залучити Канаду, Австралію та Нову Зеландію.

«Звичайно, апелюють до Австрії, оскільки вони мають досвід, але річ у нашій ситуації не лише в досвіді. Це рутинні операції, рідко коли доходить до збройних зіткнень. Якщо миротворці заходять на лінію розмежування, то, як правило, гаряча фаза конфлікту припиняється й усе завмирає на довгі роки. Наприклад, Кіпр. Там досі стоять війська ООН, які розмежовують північну та південну частини», – пояснив експерт.

За його словами, перш за все Україні варто орієнтуватися на політичний курс країни.

«Як правило, англосаксонські країни з Росією не дружать і не мають зв'язків. Це протилежні світи й культури. Яким би уряд у цих країнах не був, він усе одно, як правило, не підтримує Росію, тим більше в її агресивних діях», – уточнив він.

На Західну Європу орієнтуватися варто меншою мірою, тим більше на Францію або Німеччину, додав політолог.

«Це ЄС, великі друзі Путіна, які були й будуть. ЄС – це одна бюрократична машина, зацікавлена ​​у великих бюджетах, у них загальне розуміння світу, й воно відрізняється від англосаксонських країн. Загалом, пріоритетом Україні варто було б обрати ідеологічну спрямованість політики», – резюмував Володимир Золотарьов.

Днями стало відомо, що Німеччина готова до відправлення своїх військових на Донбас.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершення конфлікту – на нашій інфографіці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО