Загострення на Донбасі: як і навіщо в ОРДЛО проводять «мобілізацію»

Денис Поповичжурналіст

Із середини січня в соцмережах активно почала з'являтися інформація про те, що в ОРДЛО проводять мобілізацію місцевого населення. Наприклад, у так званій «ДНР» жителі оприлюднили повістки, які приходили чоловікам, з пропозицією з'явитися до військкомату.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Мобілізація» в ОРДЛО. Чому активізувалися бойовики» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович зазначив, що такі повідомлення надходили, зокрема, працівникам шахт, а в ДП «Макіїввугілля» взагалі під приводом проведення «масштабних навчань» терміном не менш ніж тиждень працівники мали з'явитися на медогляд, а після – з речами до військкомату.

«Працівники шахти «Калинівська-Східна», яка також належить до ДП «Макіїввугілля», уточнили, що на медогляд потрібно було прийти 24 січня, а до військкомату – вже 25», - додав він.

При цьому повістку видавали відразу на виїзді з підприємства, уточнив журналіст.

За його словами, серед речей, які слід було взяти із собою на збори, називалися документи, сухий пайок на перший час, медкартка, туалетні приналежності, кілька комплектів речей, нижня білизна та нитки з голками.

«За участь у «навчаннях» обіцяли фінансову плату в розмірі 500 рублів (близько 250 гривень) на день», – продовжив експерт.

Однак незабаром у різних адміністративних будівлях «ДНР» уже з'явилися листівки, в яких події називали своїми іменами – «мобілізація» замість «навчань» із поясненням, що після виходу російських офіцерів зі складу СЦКК ситуація на Донбасі загострилася.

«У березні очікується широкомасштабний наступ ЗСУ, в зв'язку з чим республіка починає загальну мобілізацію», – йдеться в листівках.

Журналіст підкреслив, що до мобілізації були допущені громадяни від 16 до 55 років «незалежно від релігійних поглядів і навчального процесу» та жінки-медики.

«Передбачалася тижнева підготовка на передовій, зарплата в розмірі 15 тисяч рублів (близько 7,5 тисяч гривень для «рядового складу») та «соцпільги» з правом отримати російське громадянство за спрощеною процедурою», – пояснив він.

Схожа картина була й на території «ЛНР», тільки під приводом «перевірки чисельності чоловічого населення для можливої мобілізації до лав «збройних сил», звернув увагу Попович.

Жителі ОРДЛО не в захваті від подій, що відбуваються. Вони звинувачують росіян у тому, що ті «звикли стояти за спинами мирних громадян», і обурені тим фактом, що на збори призивають шістнадцятирічних хлопців.

На його думку, все, що відбувається, пов'язане з необхідністю заповнити величезний некомплект особового складу в обох «армійських корпусах Л/ДНР». При цьому він додав, що деякі підрозділи взагалі існують лише на папері.

«На все це накладаються побоювання бойовиків активних дій з боку ЗСУ на тлі ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу та передачі в розпорядження ЗСУ зброї від США», – акцентував експерт.

З іншого боку, березень – не найкращий час для масштабного наступу через можливе весняне бездоріжжя, наголосив він. Крім того, РФ зараз не потрібні масштабні операції на Донбасі, як і Україні.

«По-перше, РФ на порозі виборів, а по-друге, Київ веде активні переговори про введення на Донбас миротворців», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Мобілізація» в ОРДЛО. Чому активізувалися бойовики».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО