У Раді запропонували нову систему виборів депутатів-мажоритарників

Вибори народних депутатів Україні в мажоритарних округах пропонується проводити в два тури.

Про це йдеться у відповідному законопроекті, автором якого є народний депутат від фракції Радикальної партії Ігор Попов.

Законопроект передбачає, що обраним вважається кандидат у депутати, за якого подана більш ніж половина голосів виборців, що взяли участь у голосуванні у відповідному одномандатному окрузі. Якщо за одного з кандидатів не була подана більш ніж половина голосів виборців, ЦВК ухвалює рішення про проведення в окрузі повторного голосування, в якому візьмуть участь два кандидати, які в день виборів отримали найбільшу кількість голосів.

Згідно з чинним законодавством, для перемоги в мажоритарному окрузі достатньо простої більшості голосів.

Як пояснив «Слову і Ділу» Попов, законопроект розроблений з метою запобігання підкупу виборців та використання кандидатами адмінресурсу.

«Такий самий інструмент – вибори в два тури – ми застосували у виборах мерів міст із населенням більш ніж 90 тисяч. Практика себе виправдала. Там, де в першому турі за старою системою перемагав кандидат, який мав доступ до адмінресурсу і якого звинувачували в тому числі й у підкупі виборців, за новим механізмом у другому турі другому вигравав, умовно кажучи, «демократичний кандидат». Бо в другому турі такі ж демократичні кандидати об’єднувалися навколо того представника, який вийшов у другий тур, і таким чином він отримував перемогу. Ані фінансові ресурси, ані адміністративний за такої системи не дають перемоги», – зазначив Попов.

Говорячи про ймовірність підтримки законопроекту, зокрема депутатами-мажоритарниками, народний депутат відзначив, що проект не сподобається тим, хто під час виборів робив ставку на адміністративний та фінансовий ресурс. «Бо 50% адміністративними та фінансовими ресурсами не набереш. А ті, хто перемагав чи планує перемогти завдяки ідеологічним мотиваціям і роботі в окрузі, навпаки, будуть «за». Бо вони своїми конкурентами бачать якраз кандидатів, які намагаються виграти підкупом», – вважає автор.

Як уже повідомляло «Слово і Діло», в парламенті вважають, що Виборчий кодекс не буде підтриманий у другому читанні через позицію мажоритарників.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО