«Нафтогаз» просить у Гройсмана величезну суму компенсації

НАК «Нафтогаз України» та її дочка ВАТ «Укргазвидобування» вимагають від Кабміну компенсації за газ, поставлений за спецзобов'язаннями.

За поставки газу в рамках виконання спеціальних зобов'язань НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Укргазвидобування» (УГВ) вимагають від Кабміну компенсувати втрати в розмірі 110 мільярдів гривень. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу «Нафтогазу.

Ідеться про компенсацію витрат, пов'язаних із виконанням спеціальних зобов'язань, які були покладені на компанії Кабінетом міністрів відповідно до положень закону «Про ринок природного газу» і рішень українських судів.

«Поточна схема покладання спецзобов'язань шкодить і державі, і споживачам, і розвитку ринку. Існування цієї схеми протягом останніх двох років коштувало значної суми грошей, яку ми оцінюємо в більш ніж 110 мільярдів гривень», – говорить голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Зазначається, що з 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на «Нафтогаз» спеціальні зобов'язання, й до кінця 2017 року компанія поставила контрагентам, на яких поширюється дія спеціальних зобов'язань, 40,7 млрд куб. м газу.

«Закон визначає, що компанія, яка виконує спеціальні зобов'язання, має право на отримання компенсації своїх економічно обгрунтованих витрат, зменшених на доходи, отримані в процесі виконання спеціальних зобов'язань, з урахуванням допустимого рівня прибутку», – йдеться в повідомленні.

Як наголошується, найбільше виконання спеціальних зобов'язань вплинуло на «Укргазвидобування», дочірнє підприємство «Нафтогазу.

«За нашими розрахунками, загальний розмір компенсації за виконання спеціальних зобов'язань «Укргазвидобуванням» за зазначений період становить до 74,8 мільярда гривень», – зазначає голова УГВ Олег Прохоренко в своєму листі Кабміну.

У «Нафтогазі» стверджують, що через невідповідність встановленої урядом ціни економічно обгрунтованим витратам компанії та з урахуванням прибутку на рівні 5% компанія недоотримала за цей період 12,1 млрд грн.

Крім того, зазначають у прес-службі, поставляючи значні обсяги газу визначеним урядом компаніям усупереч внутрішнім процедурам відбору контрагентів, «Нафтогаз» отримав майже 20% коштів за поставлений ним газ.

Як відомо, в ЄБРР ухвалили рішення не відновлювати кредитну лінію для закупівлі природного газу «Нафтогазом України» на суму 300 мільйонів доларів, яка надавалася компанії в попередні роки.

Також повідомлялося, що «Нафтогаз України» цього року закупить близько 4-5 мільярдів кубометрів російського газу й продовжить імпорт з ЄС.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» в 2017 році сплатив до державного бюджету 106 мільярдів гривень податків і дивідендів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО