У Держстаті назвали найбільш затребувані професії в найближчі п'ять років

Заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко вважає, що інноваційні професії будуть користуватися найбільшим попитом в майбутньому.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на УНН.

«Прогноз на найближчі 5 років дуже простий. Такі професії як продавець, менеджер, економіст, юрист і ряд інших застарілих професій будуть відмирати. І батьки, які відправили своїх дітей вчитися на ці спеціальності, фактично прирікають їх на безробіття в майбутньому. При цьому всі нові, інноваційні професії будуть користуватися найбільшим попитом», - заявив він.

На його погляд, вже зараз, і в найближчому майбутньому у роботодавців буде високий попит на кваліфіковані кадри, які можуть постійно вчитися.

«Проблема в тому, що ми сьогодні хочемо жити ще за радянськими стандартами: закінчили університет і хочемо прийти на якесь тепло робоче місце і сидіти весь час нічого не робити. Той час минув. Сьогодні технології змінюються кожні два роки. Тобто кожні два роки працівник або оновлює свої знання, навчаючись дистанційно або он-лайн, мається на увазі не вищу освіту, а будь-які освітні платформи, курси або переучується», - говорить Кравченко.

Він підкреслив, що роботодавці також повинні вчити робочий персонал, а не, як це відбувається зараз: закуповують нове обладнання і хочуть, щоб люди відразу вміли з ним працювати.

Він додав, що через 5 років може змінитися і ринок праці.

«Хтось вважає, що більшість перейде у фріланс. Хтось - що це будуть самозайняті люди», - уточнив Кравченко.

На його погляд, на сьогодні в Україні є кадрова криза в медицині, але і питання до оплати праці медиків також дуже великі. За його словами, не вистачає інженерів, агрономів, людей, які несуть інтелектуальний продукт.

Кравченко зазначив, що є величезний потенціал в інженерній сфері, але таких фахівців у нас стає все менше і менше.

«З огляду на це, найбільш затребуваними професіями в найближчому майбутньому стануть інженери, лікарі, програмісти», - резюмував Кравченко.

Раніше аналітики порталу розповіли, чи стали українці жити краще.

Як змінилася демографічна ситуація в Україні з 2013 по 2017 рік - за посиланням.

Також, ми розповіли про найбільш відомі випадки дискримінації українських заробітчан за кордоном.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО